Zonwering zijkant overkapping

Je overkapping staat, of je oriënteert je nog op een overkapping. Maar één ding is zeker; je wil graag zonwering aan de zijkanten van de overkapping. Een zonwering is namelijk ideaal op het moment dat je in basis de zijkanten open wil laten maar toch de keuze wil hebben om de zijkanten te sluiten voor de zon wanneer gewenst. 

Naast het feit dat je de zon kunt weren heeft de zonwering aan de zijkant van de overkapping nog een ander voordeel: je kunt er de privacy mee opzoeken en geborgenheid creëren. Hoe heerlijk is het om, wanneer de avond valt, ervoor te kiezen om de zonwering te gebruiken en het gevoel te hebben dat je lekker ergens achter zit. 

We gaan het vandaag hebben over de verschillende mogelijkheden die je hebt wanneer het aankomt op zonwering voor aan de zijkant van je overkapping. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden qua zonwering met elk hun eigen werking. Zeker een artikel waard vinden wij. Lees hieronder rustig verder.

Shutters aan de zijkant van je overkapping

Shutters zijn anders dan de gemiddelde zonwering die je waarschijnlijk in je hoofd hebt. Daarom vinden we het leuk om met shutters te beginnen. Shutters zijn als zonwering namelijk visueel erg aantrekkelijk en hebben interessante kenmerken en voordelen.

Shutter zonwering valt namelijk tussen een open en een gesloten wand in. Daarnaast zijn shutters, wanneer je hiervoor kiest, in te stellen naar wens middels een mechanisch systeem. Dergelijke shutters worden ook wel aangeduid als kantelbare shutters. Ideaal voor aan de zijkant van je overkapping als zonwering. Zoals je begrijpt ben je dus met kantelbare shutters een stuk flexibeler dan met vaste shutters. Nagenoeg betaal je voor een kantelbare shutter wegens het plaatsen van het systeem daarom ook altijd meer. 

Qua materialen op het gebied van materialen van shutters kun je het zo gek niet bedenken. Wanneer je een overkapping van aluminium is dan kunnen er shutters van aluminium gerealiseerd worden. Wanneer je een houten overkapping wil dan zijn houten shutters een mogelijkheid. Let alleen wel op de stabiliteit van het hout wanneer je kiest voor een kantelbaar systeem in verband met de werking van het hout

Ook tegen een al bestaande overkapping kunnen shutters prima gerealiseerd worden middels slimme ophangtechnieken.

Hoe goed weren shutters de zon?

Wanneer je kiest voor shutters die kantelbaar zijn en daarmee volledig afsluitbaar, dan kun je in principe de zon volledig weren. Wanneer je kiest voor vaste shutters dan zul je in elk geval nog wel enigszins zonlicht door de shutters heen in je overkapping ontvangen. 

Screens als zonwering zijkant overkapping

Wanneer je het graag meer in de ‘’zonwering’’ sferen zoekt dan zouden screens weleens een mooie oplossing kunnen zijn voor aan de zijkanten van je overkapping. Screens geven je het echte zonwering gevoel en zijn zeer doeltreffend als het aankomt op het weren van de zon.

Het fijne aan een screen is dat deze eigenlijk altijd precies in te stellen valt hoe jij het in gedachten hebt. Of dat nou met de hand is of met elektrische bediening maakt eigenlijk niet zoveel uit. Nou ja, wellicht dat elektrische bediening toch wel wat fijner is!

Wanneer je de screens dus voor de helft dicht wil aan de zijkant van je overkapping, dan kan dat gewoon. Wanneer je dit bijvoorbeeld vergelijkt met vaste shutters, dan kom je met screens als zonwering iets flexibeler uit.

Hoe goed zijn shutters als zonwering?

Afhankelijk van de dichtheid van het doek dat je kiest kan een screen tot wel 97% van de UV-straling tegenhouden. Feit is wel dat de dichtheid van het doek bepaald hoe doorzichtig het doek is. Je kunt je bedenken dat hoe doorzichtiger het doek is, des te meer zon het doorlaat.

zonwering zijkant overkapping met een screen
zijkant-zonwering-overkapping-buitenjaloezieen

Buitenjaloezieën aan de zijkant van een overkapping

Wanneer je aan buitenjaloezieën als zonwering denkt dan denk je misschien al gauw aan zonwering welke je gebruikt voor een huis. Maar wist je dat buitenjaloezieën ook gebruikt kunnen worden wanneer je op zoek bent naar zonwering voor de zijkant van je overkapping?

In principe, wanneer je een glazen wand hebt, dan kan hier een buitenjaloezie tegenaan geplaatst worden, eventueel elektrisch bedienbaar. Een loshangende jaloezie buiten is niet erg praktisch, dus dat raden we bij deze dan ook af. 

Met een jaloezie heb je ook de mogelijkheid om de zonwering aan de zijkant van je overkapping precies zo in te stellen zoals jij dat wil. Buitenjaloezieën zijn vaak wel redelijk kostbare systemen. Wil je niet teveel geld uitgeven aan de zonwering aan de zijkant van je overkapping dan kun je jezelf beter afvragen of een ander systeem niet beter geschikt is.

Hoe goed werken buitenjaloezieën als zonwering?

In principe kun je met buitenjaloezieën de zon volledig weren wanneer je ervoor kiest om de jaloezieën volledig dicht te draaien. Wanneer je goede kwaliteit jaloezieën hebt dan komt het zeker goed met het weren van de zon aan de zijkant van je overkapping.

Gordijnen als zonwering

Iets waar niet vaak aan gedacht wordt zijn gordijnen of lakens welke gebruikt worden als zonwering voor de zijkant van een overkapping. 

Vooral in de wat meer Oosterse oorden zien we dit soort zonwering bij overkappingen vaak terug. Het gebruik van gordijnen als zonwering is in Nederland nogal ongebruikelijk wegens het feit dat deze zonwering niet zo goed gedijt bij regen en vocht. Buiten laten hangen, op hele warme droge zomerdagen na, is dan ook geen optie. 

Wanneer je voor gordijnen als zonwering zou willen kiezen in je overkapping dan is het een goed idee om rekening te houden met het feit dat een opbergplek voor deze zonwering toch wel een goed idee is wanneer je in ons koude kikkerlandje woont.

Hoe goed werken gordijnen als zonwering?

Gordijnen kunnen in principe de zon volledig weren als het aankomt op de UV-straling. Doe de gordijnen thuis maar eens dicht, dan zie je dat de zon helemaal weg is. Qua warmte is het een ander verhaal. Gordijnen, afhankelijk van de kleur kunnen best wat warmte opnemen en doorstralen binnen de overkapping.

zijkant-overkapping-met-gordijnen-als-zonwering
zonnescherm-in-een-tuinkamer

Dus, welke zonwering aan de zijkant van mijn overkapping?

We hebben je in dit artikel kennis laten maken met verschillende soorten zonwering die je in een overkapping aan de zijkanten zou kunnen plaatsen. 

Van hele ‘’zonwering-achtige’’ zonwering tot aan ideeën waar je in eerste instantie niet meteen opgekomen zou zijn maar welke toch echt wel mooi zijn en daadwerkelijk hun plicht vervullen; zon weren.

Het is maar net even de vraag waar jij je het meest in kunt vinden qua zonwering en in welke mate je de zon zou willen weren aan de zijkanten van de overkapping. 

Kleur, dichtheid van de zonwering en het materiaal van de zonwering hebben nogal wat invloed op de mate waarin zij de zon weren.

Ben je op zoek naar zonwering in de omgeving van Zutphen? Dan helpen wij je graag verder!

0575-471403

Maak Afspraak