Zonwering Flat/Appartement

Denk je eraan om zonwering te laten plaatsen maar woon in je een appartement of flat waarin je rekening dient te houden met de buren en overige medebewoners?

Zonwering plaatsen is dan zeker mogelijk, echter dien je wel rekening te houden met een aantal zaken. Van deze zaken brengen we je daarom op deze pagina even op de hoogte zodat je precies weet hoe je te werk kunt gaan als je de zonwering gaat laten plaatsen.

Let op: hetgeen waar je rekening mee dient te houden wanneer je zonwering wil laten plaatsen wanneer je woonachtig bent in een flat / appartement heeft betrekking op zonwering soorten als uitvalschermen, screens, markiezen, shutters, knikarmschermen, buitenjaloezieën en andere vormen van buitenzonwering.

VvE (Vereniging van eigenaren) – Toestemming

Woon je in een appartement of flat waarin er een vereniging van eigenaren is? Wanneer je flat of appartementencomplex iets groter is dan is de kans erg groot dat er een Vereniging van Eigenaren is.

Wanneer er een Vereniging van Eigenaren is in jouw appartementen- of flatcomplex dan dien je eerst toestemming te vragen of er zonwering geplaatst mag worden aan de buitenzijde van het complex.

Wanneer je dit niet doet dan zou het zo kunnen zijn dat jouw zonwering verwijderd dient te worden omdat de zonwering niet voldoet aan de gestelde eisen – in welke zin dan ook – door de vereniging van eigenaren. Helaas is dit al veel gebeurd in het verleden en we willen je daarom behoeden voor het maken van dezelfde fout.

Ik heb toestemming voor het plaatsen. Mag ik nu zomaar alle soorten zonwering plaatsen?

Het snelle antwoord is dat het zeker niet in alle gevallen zo is dat je meteen kunt beginnen met het plaatsen van de soort zonwering jij zou willen. Vaak zijn er namelijk kwaliteitseisen gesteld door de vereniging van eigenaren. 

Voordat je begint met het oriënteren naar de zonwering is het best wel verstandig om na te gaan vragen wat nou precies de eisen is waar de zonwering aan dien te voldoen.

Qua eisen kan het bijvoorbeeld gaan over kleur, materiaal en merk / model. Het is namelijk best wel een gek gezicht wanneer de ene buur gele zonwering heeft terwijl de andere buur kiest voor knalrode zonwering. Anderzijds gaat het soms zo ver dat je slechts de keus hebt uit één model zonweringen van één merk omdat de gekozen zonwering voor het appartementen- of flatcomplex allemaal hetzelfde dient te zijn.

Beschadiging aan de flat of het appartement

Daarnaast is het erg belangrijk om na te denken over de eventuele sporen die de zonwering achterlaat op de woning wanneer deze in de toekomst gedemonteerd wordt door bijvoorbeeld een toekomstige bewoner. 

In sommige gevallen mag je namelijk geen zonwering ophangen die sporen of beschadigingen nalaat op de flat of op het appartement. Veel VvE’s houden in principe aan dat de woning in dezelfde staat dient te verkeren als waarin deze ooit opgeleverd is.

Eventuele schade die jij dus als bewoner verricht aan de woning zul je moeten vergoeden op het moment dat de verhuurde of de gekochte flat/appartement weer wordt verhuurd of verkocht aan iemand anders.

Zijn er nog andere zaken waar ik rekening mee moet houden?

Er zijn nog een aantal andere zaken waar je rekening mee dient te houden op het moment dat je graag zonwering wil laten plaatsen op je flat of appartement:

  • De buren: zorg ervoor dat je de buren niet in de weg zit met de zonwering tenzij je hierover hebt overlegd. Overleg in ieder geval met hen wat je van plan bent om te gaan doen om scheve gezichten te voorkomen op het moment dat de zonwering hangt. 
  • Onderhoud van de zonwering: Het complex waarin jouw appartement of flat staat dient er netjes uit te zien. Het gaat namelijk om een gemeenschappelijk gebouw. Daardoor is het belangrijk dat alles netjes onderhouden wordt. Zo geldt ook voor jouw zonwering. Wanneer je niet in staat bent om zelf je zonwering te onderhouden is het een goed idee om van te voren na te denken over hoe je het onderhoud wil laten verzorgen.

En dan nu, de zonwering zelf!

Nu je alles weet over de praktische zaken en hoe de vork in de steel zit qua (ongeschreven) regels en wat je dient te overleggen met de VvE wordt het tijd om na te denken over de zonwering zelf. 

Ga je de zonwering zelf laten plaatsen of laat je het doen? In veel gevallen, wanneer je professionele zonwering wil laten plaatsen, is het een goed idee om ervoor te kiezen om de zonwering te laten installeren. Uiteraard, wanneer je zelf erg handig bent kun je het hoogstwaarschijnlijk zelf. Anders gaat het waarschijnlijk bij het inmeten al mis. Geloof ons, wij kennen de verhalen en daar wil je niet bij horen. 

Of, wanneer je ervoor kiest om bijvoorbeeld zonwering met zuignappen op te hangen dan zou je waarschijnlijk zelf ook wel uit de voeten kunnen met het ophangen. 

Tip: Maak het eens bespreekbaar met je buren dat je van plan bent om zonwering op te laten hangen. Wanneer je vrijheid hebt om je eigen zonwering te kiezen dan zou je kunnen opteren om samen eens na te denken over dezelfde zonwering. Zo creëer je een mooi geheel en daarnaast kun je vaak ook nog eens een leuke korting afdwingen bij de leverancier.

Ben je op zoek naar zonwering op je appartement of flat in de omgeving van Zutphen? Kom dan eens langs bij ons in de showroom, wij helpen je graag verder!

0575-471403

Maak Afspraak