De beste zonwering voor binnen

In een voorgaande blog hebben we het al gehad over de beste zonwering die je buiten tegen het raam aan kunt plaatsen. Daarom leek het ons een goed idee om vandaag de andere kant van het raam eens te belichten; wat is de beste zonwering voor de binnenkant van het huis?

Het antwoord op deze vraag kan best belangrijk zijn voor sommige mensen aangezien zij geen zonwering mogen plaatsen op de ramen aan de buitenkant. 

Over het algemeen is er bekend dat zonwering aan de binnenkant van het huis in basis minder goed de warmte weert omdat de warmte ‘’al binnen is’’. Toch gaan we de beste alternatieven voor je op een rij zetten zodat je weer waar je aan moet denken wanneer je tot aankoop overgaat.

zonnescherm-in-een-tuinkamer
houten shutters voor binnen als zonwering

Witte houten shutters voor binnen

Zoals je mogelijk weet houden bepaalde kleuren meer warmte vast dan andere kleuren. Zwart neemt bijvoorbeeld erg veel warmte op terwijl wit eigenlijk een heel koele kleur is. Om deze reden is witte zonwering eigenlijk altijd wel een goed idee voor binnen.

Daarnaast worden dergelijke shutters in de meeste gevallen nog voorzien van een zogeheten zonwerende laag die, je raadt het al, zorgt voor een betere zonwerende werking. 

Het mooie aan de shutters is dat deze kunnen worden afgesloten. Daardoor wordt de warmte die ontstaat door de zon en temperatuur vastgehouden tussen het raam en de shutter op het moment dat de shutters netjes is afgesloten tijdens warme perioden op de dag. Een prachtige vorm van zonwering voor binnen vinden wij. 

Een nadeel aan shutters is dat deze in vergelijking met bijvoorbeeld screens wat aan de prijzige kant kunnen zijn. Echter is het wel zo dat je een compleet ander product krijgt dat ook zorgt voor een stuk uitstraling in de woning.

Verduisterende rolgordijnen in een witte kleur

Witte verduisterende rolgordijnen zorgen voor een mooie uitstraling aan de kamer waarin deze zijn geplaatst en kunnen daarnaast de zon goed weren vanuit de binnenkant van het huis.

Dergelijke verduisterende rolgordijnen zijn veelal voorzien van een warmtewerende laag waardoor warmte en zon goed wordt afgeketst dat het huis in zou willen. De witte kleur zorgt tevens voor een oppervlak dat minder snel warm wordt dan een donkere kleur. 

Een nadeel aan de verduisterende rolgordijnen is helaas wel dat, wanneer de zon echt de overhand neemt, de gordijnen toch wel warm zullen gaan worden. Deze warmte blijft dan niet meer aan de kant van het raam waardoor de warmte door het gordijn heenkomt.

rolgordijnen-voor-binnen-zonwering
plissegordijnen zonwering voor binnen

Plissegordijnen (metaal) voor binnen

Plisségordijnen hebben over het algemeen een zeer goede warmtewerende werking en weerkaatsen als het ware de UV-straling weer terug naar buiten. 

Qua zonwerende werking is het belangrijk om de juiste balans te vinden tussen transparantie van de plisségordijnen en de behoefte aan lichtwerende werking. Te donker is namelijk niet prettig, dan gaan de deze zonwering voor binnen al gauw lijken op rolluiken terwijl een te licht plisse gordijn de lichtinval niet goed weet te weren. 

Afhankelijk van hoeveel zon je op het betreffende raam hebt zitten dat je zou willen verduisteren kun je bepalen of het een goed idee is om te kiezen voor plissegordijnen. Is het heel erg zonnig? Dan kun je misschien beter voor een andere zonwering voor binnen kiezen.

Jaloezieën (horizontaal) voor binnen

Denk je al zonwering voor binnen na over Jaloezieën? Dan is de kleur erg belangrijk. Donkere jaloezieën als binnenzonwering zijn een recipe for disaster. Bij hoge temperaturen wordt de warmte opgezogen door de donkere kleur en komt deze de betreffende kamer in.

Kies je voor een lichte uitvoering? Helemaal top. Door de witte kleur wordt de warmte niet opgenomen door de zonwering. 

Ideaal aan deze zonwering voor binnen is dat je de lichtinval prachtig kunt reguleren met het jaloezie-systeem. Daardoor kun je in de winter kiezen voor wat meer licht terwijl je in de zomer kunt zeggen dat je de boel lekker dichtgooit. Heerlijk toch?

Conclusie; wat is de beste zonwering voor binnen

Je hebt in dit artikel gelezen in verschillende goede zonweringssytemen voor binnen. Uiteraard hebben we nog niet alle verschijningen van zonweringen voor binnen behandeld die binnen geïnstalleerd kunnen worden; maar wel de meest belangrijke. 

Wat precies de beste zonwering is, is lastig te zeggen. Het hangt er namelijk nogal vanaf. Welk raam wil je verduisteren en hoeveel zon schijnt hier? Daarnaast speelt een visuele voorkeur ook nog eens mee tijdens het beslissingsproces. 

Kom je er niet uit? Vraag ons gerust, wij denken graag met je mee! Mijnzonweringen is gevestigd in Zutphen & Apeldoorn.

0575-471403

Maak Afspraak