Bomen als zonwering

Bij zonwering denk je misschien meteen aan producten die je voor of achter het raam hangt, binnen of buitenshuis. Maar zonwering gaat eigenlijk veel verder dan producten die we voor ons raam hangen. Want vroeger, toen we nog geen rolluiken en zonneschermen hadden, toen moest de zon ook al geweerd worden.

Vandaag gaan we even terug naar onze roots, want hoe zat dat ook alweer met natuurlijke zonwering? Waar maken de dieren gebruik van op het moment dat zij ervoor kiezen om even uit de zon te gaan; juist de bomen!

Denk maar eens aan een leeuw. Grote kans dat je denkt aan een leeuw die lekker onder de boom ligt uit de zon. Ideaal toch? Hoe zouden wij hiervan kunnen leren? Ook een boom als zonwering gebruiken? Misschien niet eens zo’n slecht idee. Laten we eens kijken naar de mogelijkheden van het gebruik van een boom als zonwering.

bomen als zonwering boshuis

Wanneer de boom staat dan is de zon weg

De zon weren is natuurlijk prettig, en als dit middels een natuurlijk middel kan in de vorm van een boom dan lijkt het misschien al helemaal ideaal. Maar heb je er wel over nagedacht dat je die boom niet op en dicht kan doen zoals je bij een rolluik doet?

Wanneer de boom geplant is dan staat deze er namelijk altijd. Ook wanneer je in de winter wél de zon even in huis zou willen hebben en het dan niet gaat. Het is daarom verstandig om er goed over na te denken in hoeverre je de zoen zou willen weren middels een boom. Slechts wanneer je een bepaalde ruimte altijd voor de zon wil behoeden dan zou het een goed idee kunnen zijn om een boom te gebruiken als zonwering.

Wat je nog meer zou kunnen doen, en niet zo heel erg praktisch is, is kiezen voor een verrijdbare boom. Wanneer je tegels in je tuin hebt liggen, een houten plank met wieltjes onder de boom maakt en daarop het boompje zet dan kun je deze verrijden en gebruiken op het moment dat je schaduw wenst. Maarja, hoe praktisch is dit? 

Al met al is het waarschijnlijk alleen een goed idee om bomen als zonwering te gebruiken wanneer je écht op zoek bent naar permanente wering van de zon. Je kunt zelf bepalen in hoeverre je de zon wil weren met de boom door deze bij te snoeien wanneer gewenst. 

Let wel goed op de hoogte en de breedte van de boom die je kiest en zet dit af tegen de positie van de zon, anders koel je dadelijk het verkeerde stuk.

Boom, tuin en zonwering

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de beschikking hebt over een tuin wanneer je de zon zou willen weren middels een of meerdere bomen. Wanneer je geen tuin hebt dan heb je uiteraard ook geen ruimte om bomen te plaatsen waarmee je de zon zou kunnen weren. 

Wanneer je in een flat of een appartement woont is deze zonwerings techniek dus een lastig verhaal. Mocht je een balkon hebben dan zou je hier uiteraard wel mee kunnen spelen door wat kleine boompjes te plaatsen waarmee je wat zonlicht kunt opvangen.

Bomen als zonwering voor de tuin

Zoals je misschien al hebt kunnen lezen zijn we nog niet helemaal enthousiast over het gebruik van bomen als zonwering voor in huis. 

Een functie waarin bomen wél als erg goede zonwering zou kunnen fungeren is in de tuin. Zo kun je, net als een leeuw, op een bloedhete dag genieten van de schaduw in de tuin. Wanneer je een boom hebt met dichte bladeren dan welke dit als fantastische zonwering. 

Een werking die in basis even goed is als bijvoorbeeld een zonnescherm of een knikarmscherm. Het enige nadeel is vaak dat je iets minder te zeggen hebt over de positie van de boom dan bij een zonnescherm waar deze direct tegen het huis aan geplaatst kan worden.

Conclusie bomen als zonwering

Bomen als zonwering voor in huis zijn volgens ons niet echt een goed idee. Het zonwerings element is eigenlijk permanent met een boom en daardoor heb je niet de mogelijkheid om voor zon te kiezen wanneer je dat zou willen.

Bomen als zonwering voor in de tuin zijn echter een heel ander verhaal. Net als de leeuw kun je een boom perfect gebruiken als zonwering. Wederom ben je iets minder flexibel met een boom als met bijvoorbeeld een parasol, welke je kunt in- en uitklappen wanneer je zou willen. 

Ben je eruit dat je ergens permanent de zon zou willen weren? Dan zouden bomen als zonwering weleens een goed idee kunnen zijn. Ben je liever flexibel? Denk er dan nog eens over na. 

Ben je op zoek naar zonwering in de omgeving van Zutphen? Dan helpen we je graag verder bij Mijnzonweringen.

0575-471403

Maak Afspraak